Zet jij je tekensuperkrachten al in?

Zet jij je tekensuperkrachten al in?
Snel naar:

OK, dat ene project, die ene klus, zie je door het bomen het bos niet meer? Zegt je collega dingen die je helemaal niet begrijpt? Wil je ermee aan de slag, maar weet je niet waar je moet beginnen?  Jij gaat je klus nu voor eens en voor altijd verhelderen en scherp krijgen. En daarvoor ga jij je tekensuperkrachten inzetten. Ik ga je helpen. Ben je er klaar voor?  

Maar…. ik kan niet tekenen 

Dat hoor ik vaker. En ik kan je geruststellen: je hoeft geen kunst te maken. In deze fase mag het zelfs best lelijk zijn. Het is je denkproces. Niet alles hoeft er in een keer perfect uit te komen rollen. Zie dit als een discussiedocument met jezelf. En dat discussiedocument is nog niet af.  

OK, klaar? 

Wat heb je nodig? 

  • Papier, liefst groot zoals A3 of flipovervel.  
  • Zwarte stift en pen (voor details) 
  • Optioneel: 1 extra kleur stift voor accenten 

Hoe begin je? 

Stap 1. Draai het papier een kwartslag. Door dat te doen zet je je tekstverwerkingsbrein uit en je creatieve brein aan. En dat heb je nodig voor deze fase.  
Stap 2. Start met de titel bovenaan. Zet een timer voor 5 minuten en ga tekenen.  
Tip: Beantwoord vragen als Hoe ziet dit project eruit? Wie spelen er een rol? Wat moet er gedaan worden? Hoe gaan we dat doen?  
 Je mag tekenen en schrijven. Liefst in combinatie met elkaar.  
 Gebruik icoonachtige versimpelde afbeeldingen. Een rondje met een omgekeerde u is een persoon. Meer van dat soort rondjes+U’s vormen een team. De baas heeft een stopdas om (vraag me niet waarom 😊. Een doel is een vlaggetje (misschien op een berg). Etc.  
Stap 3. Als het belletje gaat kijk je naar het resultaat. Doe het liefst een stapje achteruit. Maak eerst een klein ommetje naar toilet of koffieautomaat.  
Stap 4.  Wat valt je na je korte ommetje op? Waar heb je vraagtekens? Wat is al wel helder? Die afstand nemen is belangrijk; je ziet het helderder als je er even niet mee bezig bent.  
Stap 5. Vul aan wat je mist. Breng accenten met kleur en dunnere pen aan. Als je het echt niet weet, kun je er een actie aan verbinden: “onderzoeken hoe x zit” of het bespreken met teamleden.   
Stap 6.  Nu maak je de tekening “af”. Een trucje in de tekenwereld is om een tekening af te maken door er een rand/lijn omheen te zetten (een kader). Doe dat het liefst met een kleur; een zwarte rand ziet eruit als een rouwrand. Zet er ook een datum bij.  
Stap 7 Laat hem in het zicht hangen en vul het geregeld aan. Het kan best zo zijn dat je hem een keer opnieuw gaat tekenen, als ie te rommelig wordt zodat het je overzicht belemmert.   Door hem op te hangen, gaan anderen er ook op reageren. En dat levert weer goede informatie op. Niet dat ze altijd gelijk hebben, maar wel dat ze aanslaan op een bepaald onderdeel. Checkvragen die je er bv. bij kunt stellen zijn: ‘Komt dit overeen met jouw beeld? Zijn er nog dingen die je mist?’  

Waarom werkt dit wel? 

In plaats van je rationele brein aan te zetten, ben je op een meer Intuïtieve manier aan de slag gegaan. Dan komen er andere gedachten in je boven. Dan kun je links leggen die je nog niet kunt rationaliseren. Dat komt achteraf wel, daar zijn wij mensen heel goed in.  

Daarnaast haal je het probleem/de uitdaging uit je hoofd op papier. Door het ergens vast te leggen, ontstaat er ook weer meer rust in je hoofd en lukt het je beter het te overzien.  

Gefeliciteerd: je hebt je visual thinking skills ingezet. In het goed Nederlands ook wel beelddenken genoemd. Ons brein is veel meer op visuele prompts ingericht dan bv. op auditieve (je gehoor).

Waarom lukt het moelijker zonder tekening? 

De tekening is een visueel anker. En ons brein verwerkt veel liever visuele dan tekstuele prikkels. We verwerken namelijk visuele content 60.000 keer sneller dan tekstuele content. En we onthouden het beter. Door het te tekenen en op te hangen blijft het als het ware op je ‘inwerken’ en bedenk je na een tijdje vanzelf oplossingen voor de lastigere vraagstukken in jouw project.  

Ik ben benieuwd naar je resultaat. App je me een foto door? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word je gek van het thuiswerken?

Lukt het jou in deze Corona-tijd niet tot je medewerkers door te dringen? Weet je dat het visueler moet, maar weet je niet hoe? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je speciaal voor deze tijden mijn 9 ongebruikelijke thuiswerktips toe.