Online energizer: Commando Pinkelen

Online energizer: Commando Pinkelen
Snel naar:

Wie kent het nog uit z’n jeugd: het spel Commando Pinkelen? Je trommelde allemaal met je vingers op de tafelrand en één commandant gaf de commando’s. Hilariteit alom.

Online Commando Pinkelen werkt vergelijkbaar, alleen trommel je met je wijsvingers in de lucht- in het zicht van de camera. Deze energizer werkt dus het best als iedereen z’n camera heeft aanstaan.  

Geheimpje

Je hoeft ze niet te zien. Niemand weet wie jij in beeld ziet, dus vertrouw op de eerlijkheid van de deelnemer & het gaat meer om de lol dan om eerlijk spelen

Deze energizer past aan het begin van een sessie of in het midden als de groep moet worden wakkergeschud. Hij werkt namelijk heel opwekkend.   

Leg vooraf de regels uit

“OK, je trommelt met je vingers in de lucht en als ik zeg “Commando Hol’, dan stop je met trommelen en houdt je handpalmen als kommetjes omhoog. Andere commando’s zijn bv. Pinkelen, Bol, Hoog, Laag, Staan (zie hieronder) . Maar let op: zeg ik niet het woord ‘commando’ ervoor, dan ben je af. Ook als je doorgaat met trommelen ben je af.  “

Commando Beweging 
Commando Hol Handen als kommetjes 
Commando Bol Vuisten/handen als bol omhoog 
Commando Hoog Armen omhoog 
Commando Laag Armen omlaag 
Commando Staan Gaan staan 

Variatie

Als je deze energizer aan het begin van het overleg doet, kun je het thema van het overleg of de spelregels in je commando’s verwerken. Gaat het overleg over prioriteiten stellen, dan maak je een ‘Commando Prioriteit’ met een handbeweging erbij (bv wijsvinger omhoog). Wil je een timeout op een speelse wijze introduceren dan doe je dat met ‘Commando Timeout’ met een T die je vormt met je handen.  

Debrief

Geef ze even tijd om uit te gieren. Als het weer wat rustiger wordt, kun je vragen: “lekker opgewarmd?” Vervolgens kun je het relateren aan het onderwerp van de dag of de thuiswerkomstandigheden. Als je speciale commando’s hebt verwerkt, leg die nog even aan de groep uit.  

Energizers zijn korte oefeningen die tijdens een grotere bijeenkomst kunt inzetten. Vaak zit er wat beweging in (om mensen even van de stoel af te laten komen). Het doel is om de deelnemers te verfrissen. Een goede energizer draagt bij aan het doel van de bijeenkomst – maar dan wel met een twist.

Binnen deze categorie deel ik werkvormen en energizers (ijsbrekers) die werken. Bijvoorbeeld voor online meetings, voor teams, voor MT’s, serieuze energizers, enz.

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe oefeningen. Wil jij er een met me delen? Of juist waarom je bij dit soort oefeningen aarzelt? Laat het me hieronder weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word je gek van het thuiswerken?

Lukt het jou in deze Corona-tijd niet tot je medewerkers door te dringen? Weet je dat het visueler moet, maar weet je niet hoe? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je speciaal voor deze tijden mijn 9 ongebruikelijke thuiswerktips toe.