De 5 sleutelelementen van Working Out Loud

5 principes van Working out loud
Snel naar:

In 2014 schreef John Stepper het boek: The 5 elements of working out loud. Hij pleitte erin om onze manier van werken te veranderen van werken in je eigen bubbel naar het doen van zichtbaar werk, bijdragend aan de samenleving. Ik heb me de afgelopen tijd in WOL verdiept en ben een fan geworden. Waarom is dat boek nooit in het Nederlands verschenen?

Een belangrijk element van Working out loud is dat je het niet alleen doet. Het helpt je relaties op te bouwen die jou weer verder helpen. Het combineert de ouderwetse manier van relaties opbouwen met moderne manieren om mensen te bereiken en te betrekken bij jouw werk. Als je aan working out loud doet voel je je goed en versterkt het jou tegelijkertijd.

Er zijn dus 5 elementen die Stepper benoemt in zijn methode. Inmiddels is Working Out Loud (of WOL) uitgegroeid tot een wereldwijde gemeenschap. Vooral in de VS en in Duitsland wordt het toegepast. De elementen komen hieronder aan de orde.

Element 1: Relaties


Het bouwen aan relaties is de kern van WOL. Vaak via je relaties krijg je kansen en vergroot je je kennis. Als je relaties beter worden, zullen mensen sneller geneigd zijn je te helpen of met je samen te werken. Tegelijkertijd brengen ‘warmere’ relaties ook meer persoonlijke voldoening: je voelt je meer verbonden.

Element 2: Vrijgevigheid

Vrijgevigheid hoeft niet te betekenen dat je mensen altijd fysieke cadeautjes geeft. Aandacht en waardering werken vaak ook al heel goed. De reden dat vrijgevigheid goed werkt om relaties op te bouwen is dat we als mensen veel waarde hechten aan wederzijds altruisme: niet aan jezelf denken maar ook aan de ander.

Dat betekent ook dat je niet hoeft bij te houden wat jij voor wie hebt gedaan, maar dat je van nature vrijgevig bent zonder er iets voor terug te verwachten. What comes around, goes around: je wordt er vroeg of laat voor beloond.

Element 3: Zichtbaar werk

Je hoeft geen Instagram-queen of Linkedin-koning te zijn om aan working out loud te doen. Je kunt het ook met Zoomcalls of Whatsapp doen. Sociale netwerken hebben wel voordelen. Als jij je daar je werk toont en het als bijdrage brengt, dan bereik je wellicht onverwachts mensen, die jou misschien weer verder kunnen helpen. In die zin versterken sociale media jouw bijdrages.

Daarnaast geef je mensen de gelegenheid om op je bijdragen te reageren. Daarmee word jij ook weer beter, omdat jij ervan leert.

Element 4: Doelgerichte ontdekking

Er valt zoveel te delen en bij te dragen. Voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer. Als je het doelgericht doet, wordt het delen en bijdragen effectiever. Je doelgerichtheid hoeft niet dichtgemetseld te zijn met een volledig SMART-e doelstelling. Je doelstelling mag nog best wat aan het toeval overlaten. Bv. “Ik wil graag meer leren over onderwerp X” of “Ik wil graag onderzoeken hoe ik van carrière kan switchen.”

Het hebben van een doel in je achterhoofd helpt je wel bij het bepalen wat je volgende stap gaat zijn en welke soort relaties je wilt opbouwen.

Element 5: Een op groei gerichte mindset

Het laatste element van WOL is er een die Carol Dweck al beschreef in haar boek Mindset. Het gaat er niet om wat je doet, het gaat erom hoe je erover denkt terwijl je het doet. Als je je werk en je leven benadert op een open en nieuwsgierige wijze, lukt het je beter om te gaan met dingen die net even wat anders lopen dan je had gedacht. Je probeert andere dingen uit en je bedenkt strategieën om toch te bereiken wat je wilde bereiken, als het even tegenzit. Je wordt er dus veerkrachtiger van.

Hoe doe je dat dan?

Maar zoals alle verandering lastig is, is het ook een uitdaging om working out loud te implementeren. Want waar begin je? In het boek van Stepper wordt een 12 wekenlang programma uitgelegd waarmee jij working out loud kunt toepassen. Je werkt zogenaamde cirkels: groepjes van ongeveer 4 mensen waarmee je wekelijks spart. Dat gebeurt vaak online omdat je op andere plekken zit. Ook iets wat je kunt doen in Corona-quarantaine dus.

Boeken lezen over WOL en Mindset?

Dit zijn in ieder geval de smaakjes die binnenkort opstarten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word je gek van het thuiswerken?

Lukt het jou in deze Corona-tijd niet tot je medewerkers door te dringen? Weet je dat het visueler moet, maar weet je niet hoe? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je speciaal voor deze tijden mijn 9 ongebruikelijke thuiswerktips toe.