Serieus met een knipoog

Snel naar:

De afgelopen dagen mocht ik weer doen wat m’n hartje begeerde: een groep in een korte tijd leren hoe zij tekenen in hun werk kunnen inzetten. Daarin zitten de volgende elementen die voor mij een goede workshop vormen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • voor een groep = mensen helpen
  • korte workshop = tijdsdruk
  • tekenen in werksituaties

Mensen die mij kennen, weten hoe ik dit aanpak: serieus maar met een knipoog. Want als je je toestaat om te spelen, komen de mooiste resultaten.

Mensen helpen

Het aspect van mensen helpen vind ik fijn. En niet alleen ik. We willen allemaal een doel voor ogen hebben. Alleen dan kunnen we ons beste beentje voorzetten. Daarom vind ik een heldere opdracht fijn. Die ook wordt gedragen door de deelnemers. Want als dat draagvlak er niet is, dan kan ik geen goed resultaat neerzetten.

Tijdsdruk

Wat altijd weer opvalt zijn de goede ideeën in de groep. Ze weten echt wel wat er moet gebeuren. Het gaat haperen als er consensus gezocht wordt. Ik heb in de workshops gespeeld met oefeningen uit Liberating structures, om tijdsdruk aan te brengen en om de minder vocale deelnemers ook een stem te geven. Door tijdsdruk in de sessie te brengen, hebben mensen ook minder tijd om in de ‘ja-maar-stand’ te gaan.

Ja, maar…. is er dan nooit plaats voor een kritische noot?

Jawel, die is er wel. Maar wel in de juiste fase. Als je ideeën aan het genereren bent, dan is het afschieten van ideeën nog niet effectief. Eén (brainstorm)fase later, als je de losse ideeën omvormt tot concreet actieplan kun je juist wel weer tijd inruimen voor doemdenk-scenario’s. Als je dat goed scheidt, kun je beide elementen aan bod laten komen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Tekenen in werksituaties

De 3 workshops/trainingsdagen gingen over het tekenen in werksituaties ofwel zakelijk tekenen. Waarom zou je dat eigenlijk moeten willen? Wel, we praten al zo veel en we verliezen daarbij veel energie door te steggelen over woorden. Tekeningen kunnen je daarbij helpen. Een versimpelde weergave van een procesaanpassing maakt het gemakkelijker voor je collega’s om hun werkwijze aan te passen. Juist gekozen iconen in een brief aan een klant helpt de klant de brief veel beter te begrijpen, etc.

Serieus maar met een knipoog

Mijn trainingsstijl is serieus, maar met een knipoog. Ik hou ervan om op een speelse manier te werk te gaan. Als mensen zich op hun gemak voelen, staan ze meer open om te leren. In ieder geval over tekenen op de werkvloer.

Je moet alleen wel weten tegen welke collega’s je kunt zeggen dat je lekker hebt gespeeld 😉

Ben je benieuwd geworden? Of heb je een vraag waar ik je misschien mee kan helpen? Neem contact met me op om te sparren!

📞06 – 20493885 | ✉ debbie@studiosteenpaal.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word je gek van het thuiswerken?

Lukt het jou in deze Corona-tijd niet tot je medewerkers door te dringen? Weet je dat het visueler moet, maar weet je niet hoe? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je speciaal voor deze tijden mijn 9 ongebruikelijke thuiswerktips toe.