Boekhandel Donner

Boekhandel Donner

Uitdaging

Donner nam contact op met Studio Steenpaal omdat ze op korte termijn een online boekenclub wilden hosten  omdat de boekhandel op dat moment nog niet open mocht. Dus deden we dat via Zoom. De leesclub besprak het boek De drie levens van Josef Klein van de Duitse Ulla Lenze.

Maar, zo vertelde Hubert van boekhandel Donner ons: “Wij willen het vooral zelf leren. Zodat we zonder stress onze leesclubs ook online of als het weer mag deels in de boekhandel en deels vanuit huis te kunnen laten plaatsvinden.”

Oplossing

Begin mei 2021 introduceerde ik drie boekhandel-tijgers in de wondere wereld van online vergadertool Zoom. Na een uitgebreide intake met Hubert, ontwierp ik een cursus van een halve dag om zowel alle functies van Zoom te laten zien, als tips te delen over de do’s en don’ts van dergelijke online evenementen. Aan het eind was er ruimte voor de generale repetitie van de eerstvolgende boekenclub die een paar dagen later zou plaatsvinden.

Debbie is een absolute pro. Technisch begaafd en in de begeleiding pragmatisch en ontspannen.
Hubert van Belois

Resultaat

Een paar dagen later: de eerste leesclub in eigen beheer is een feit. Dit keer staat het bergbeklimboek Zuurstofschuld op het programma. Opperklimgeit (en auteur) Toine Heijmans is ervoor naar de Donner-studio gekomen. En ik ben er – als getuige – online bij. Het begin verloopt wat stroef omdat het geluid te wensen overliet, maar na 2 minuten is dat verholpen en is de boekenclub – inclusief breakouts om in kleine groepen het boek te bespreken – een geslaagde bijeenkomst.

Tevreden keerden zij huiswaarts (oh nee, ze waren al thuis).

Totale doorlooptijd: 4 weken.

 

Hubert: “De zoom events zijn voor ons een middel om nauwere banden met echte lezers op te bouwen. Deze lezers zijn vaak al klant maar soms ook niet. We proberen van deze lezers ook ambassadeurs van ons bedrijf te maken.

En ja, dat kan heel goed met dit soort kleine, intieme events.”