Lockdown: tijd voor bezinning en reflectie?

WOL cirkel

Nu we weer meer aan huis zijn gebonden door een gedeeltelijke lockdown, kun je bij de pakken neerzitten, maar je kunt natuurlijk ook weer tijd nemen voor bezinning en reflectie.

Mensen vinden het lastig om te werken aan je grote droom of je langetermijn doelen, omdat je meestal voorrang geeft aan het werk waar je nú voor betaald wordt. Daarnaast blijkt het in de praktijk lastig om de langetermijn doelen door te vertalen in concrete acties die je vandaag, deze week of deze maand kunt en moet doen.

Working out loud

Een van de manieren om actiever bezig te gaan om je grotere doelen te bereiken is working out loud. In Duitsland hip en happening en ook in Nederland in opkomst. Bij Working out loud creëer je een zogenaamde cirkel van 5 mensen en gebruikt die als sparringpartners. Je komt wekelijks fysiek of online samen en werkt allemaal aan een BHAG – een Big Hairy Audacious Goal.

Dat doe je 12 weken lang volgens een bepaalde methodiek. De doelen kunnen gelijksoortig zijn, maar het kunnen ook hele andere doelen zijn: misschien wil jij een e-learningmodule ontwikkelen en een ander een kitesurf summerschool organiseren.

Hoe nieuw is dat?

Het is natuurlijk niet nieuw. Je maakt eigenlijk gebruik van een aloud en krachtig principe: sociale controle. Als jij hardop in je cirkel zegt dat je deze week een marktonderzoek gaat doen, dan wil je de volgende week niet afgaan door te zeggen dat je het niet hebt gedaan.

Andere voordelen van WOL

Naast dat sociale controle principe gebruik je in WOL ook een ander krachtig principe waarmee je jezelf tot actie kunt manen: commitment en consistentie. Je spreekt commitment uit voor je plan; als je daar niet consistent mee zou handelen, voel je jezelf als een verrader.

Hoe pas ik het tot nu toe?

Ik doe het tot nu in het klein. Elke dinsdagochtend bel ik met een collega-ondernemer. We spreken kort de vorige week door: wat ging goed, wat kon beter. En wat gaan we de volgende week doen. Zo houden we elkaar scherp. En behoud je het collega-gevoel in het soms zo eenzame ondernemersleven. ​

PS: Je kunt op https://circlefinder.workingoutloud.com/ een cirkel vinden of oprichten.

En ik ga meer doen!

Afgelopen winter gaven Ellen Heijn en ik aan dat we workations gingen organiseren. Werkvakanties die je de kans geven om aan working out loud te doen. We hebben 3 smaakjes die binnenkort starten:

  • Online kickstart van een halve dag (13, 16 of 25 november)
  • 3 online sessies om van plan naar uitvoering te komen (27 november, 11 december en 7 januari)
  • Live workation van 3 dagen op een externe locatie in Nederland of Frankrijk (28 t/m 31 januari 2021)

Wil je op de hoogte blijven van de workation-plannen en geïnspireerd bijven hoe jij je dromen kunt waarmaken? Schrijf je dan hier even in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word je gek van het thuiswerken?

Lukt het jou in deze Corona-tijd niet tot je medewerkers door te dringen? Weet je dat het visueler moet, maar weet je niet hoe? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je speciaal voor deze tijden mijn 9 ongebruikelijke thuiswerktips toe.