Brainstorms

De eerste sessie: wijsheid zit in de groep

Tijdens International Sketchnote Camp in Parijs organiseerde ik een sessie 50 reasons NOT to sketchnote.

Op ons werk worstelen we vaak met de waan van de dag. Dag in, dag uit lopen we tegen dezelfde dingen aan. Die haal je er niet uit met zomaar weer een nieuwe management-modetrend. De oplossing vind je dichter bij dan je denkt: de wijsheid zit al in de groep. Teamleden weten vaak wel waar het aan schort.

Ik begeleid brainstorms op een visuele wijze. Mijn teamsessies zijn erop gericht om die ‘wijsheid’ te ontdekken en te vertalen in concrete oplossingen. Met 1 teamsessie maak je vaak al een mooie start. 

“De teamleden weten vaak wel waar het aan schort”

En de dag erna?

Zo’n sessie is leuk, maar het gaat natuurlijk om het bereiken van blijvende resultaten. De concrete acties die we afspreken tijdens de sessie moet je  daadwerkelijk in de praktijk brengen. Hoe hou je de  afgesproken acties op het netvlies? Schakel mij daarvoor in. De acties leggen we namelijk vast in een praatplaat. Zo’n plaat blijkt een goede visuele reminder voor jou en het team.

Gebruik je tekenen alleen voor teamsessies?   

Goede vraag… . Ik doe er namelijk veel meer mee. Dat tekenen was overigens wel de tweede eye-opener van mijn carrière. Het gaat niet om mooi tekenen, maar om functioneel tekenen. Tekenen om elkaar beter te begrijpen. Een beeld zegt namelijk zoveel meer dan woorden. Wij zijn zo geconditioneerd dat we liever blijven hangen (of broeden op) in de exacte formulering dan dat we overgaan tot de uitvoering van het idee. 

“We blijven meestal liever hangen in de exacte formulering
dan dat we overgaan tot de uitvoering van het idee”

Ik teken niet alleen in sessies, maar leg ook  afspraken binnen organisaties vast in tekeningen. Een goed voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de speltips voor de hockeyclub Kampong.